Montsià i Laia: tres dècades d'èxits catalans a Lasarte
Nitzana, Mdudu i Sand Falcon. Per aquest ordre: tres cavalls inoblidables que de 1986 a 2001 van aconseguir la seva glòria en Lasarte col·locant el turf català en el més alt del panorama nacional.
Als estius hípics donostiarras sempre s'ha parlat català. A la pista i a les grades. Amb cavalls i aficionats. I amb triomfs i decepcions. Així han transcorregut els anys i les curses, però amb tres records inesborrables per al públic català: els èxits de Montsià amb Nitzana i Sand Falcon, i la Copa de Oro aconseguida per la quadra Laia amb Mdudu.
Aquests bons records arrenquen a l'estiu de 1986, quan en el Kutxa, Nitzana, amb 3 anys, muntada per Mariano Hernández i preparada per Mauricio Delcher, dóna el triomf a la quadra Montsià per davant de Fugitiva i aconsegueix l'1.000.000 de pessetes de premi. Eren els anys que l'egua Teresa enamorava i el nostre volgut Claudio Carudel triomfava com a preparador en el seu primer any.
En lletres d’or
Deu estius després, el 1996, per primera vegada una quadra catalana guanyava la Copa de Oro. Mdudu, de l'escuderia Laia, amb el joquei colombià Santiago Calle i la preparació de Juan Campos, escrivia una de les pàgines més boniques de la història del turf català imposant-se al pal d'arribada per cos i mig a El Ceremonioso.
Uns mesos després s'adjudicava el Gran Premi d'Andalusia i aconseguia acabar l'any amb 119 punts en els handicaps oficials, 13 més que els rebuts en concloure 1995. Mdudu era el màxim valor del turf nacional i concloïa com el cavall més rendible, amb 9.170.000 pessetes en guanys i el seu propietari, Laia, tercer en l'estadística per darrere les quadres Madrileña i México. La temporada, no obstant això, va ser agonitzant: La Zarzuela celebrava la seva última jornada dos mesos després que Helissio li donés a Enrique Sarasola l'Arc de Triomf de París.
El cicle de grans èxits catalans a Lasarte va acabar en el 2001, quan la quadra Montsià de José Allepuz, amb Sand Falcon i el genet José Luis Borrego, es treia l'espina de la derrota un any abans per només un coll i aconseguia adjudicar-se el prestigiós Gobierno Vasco. Va ser l'any de la defunció de Ramón Mendoza, la recuperació d'Ulzama i la creació de la Mijas Cup. Un any que deu temporades després no ha tornat a repetir-se més per a les quadres catalanes. Però, ja se sap, en el turf, com a tot, mai cal dir mai de la vida.
Montsia y Laia: tres décadas de éxitos catalanes en Lasarte
Nitzana, Mdudu y Sand Falcon. Por este orden: tres caballos inolvidables que de 1986 a 2001 alcanzaron su gloria en Lasarte colocando el turf catalán en lo más alto del panorama nacional.
En los veranos hípicos donostiarras siempre se ha hablado catalán. En la pista y en las gradas. Con caballos y aficionados. Y con triunfos y decepciones. Así han trascurrido los años y las carreras, pero con tres recuerdos imborrables para el público catalán: los éxitos de Montsia con Nitzana y Sand Falcon, y la Copa de Oro conseguida por la cuadra Laia con Mdudu.
Estos buenos recuerdos arrancan en el verano de 1986, cuando en el Kutxa, Nitzana, con 3 años, montada por Mariano Hernández y preparada por Mauricio Delcher, da el triunfo a la cuadra Montsia por delante de Fugitiva y logra el 1.000.000 de pesetas de premio. Eran los años que la yegua Teresa enamoraba y nuestro querido Claudio Carudel triunfaba como preparador en su primer año.
En letras de oro
Diez veranos después, en 1996, por primera vez una cuadra catalana ganaba la Copa de Oro. Mdudu, de la escudería Laia, con el jockey colombiano Santiago Calle y la preparación de Juan Campos, escribía una de las páginas más bonitas de la historia del turf catalán imponiéndose en el poste de llegada por cuerpo y medio a El Ceremonioso. Unos meses después se adjudicaba el Gran Premio de Andalucía y conseguía acabar el año con 119 puntos en los hándicaps oficiales, 13 más que los recibidos al concluir 1995. Mdudu era el máximo valor del turf nacional y concluía como el caballo más rentable, con 9.170.000 pesetas en ganancias y su propietario Laia tercero en la estadística por detrás de las cuadras Madrileña y México. La temporada, sin embargo, fue agonizante: La Zarzuela celebraba su última jornada dos meses después de que Helissio le diese a Enrique Sarasola el Arco de Triunfo de París.
El ciclo de grandes éxitos catalanes en Lasarte acabó en el 2001, cuando la cuadra Montsia de José Allepuz, con Sand Falcon y el jinete José Luis Borrego, se sacaba la espina de la derrota un año antes por tan solo un cuello y lograba adjudicarse el prestigioso Gobierno Vasco. Fue el año del fallecimiento de Ramón Mendoza, la recuperación de Ulzama y la creación de la Mijas Cup. Un año que diez temporadas después no ha vuelto a repetirse más para las cuadras catalanas. Pero, ya se sabe, en el turf, como en todo, nunca hay que decir nunca jamás.